TR EN Sepet
Zeytinyağı nasıl tüketilmeli?

07.02.2013

Ege Üniversitesi Farmasötik Botanik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ulvi Zeybek , Türkiyede son yıllarda üretimine paralel olarak tüketimi de hızla artan zeytinyağını, toplumun sağlıklı şekilde yemediğini söylüyor.

Zeybek, sağlıklı yaşam için rafine üretim yerine sızma zeytinyağını tavsiye ediyor. Prof. Dr. Zeybekin verdiği bilgiye göre bir insanın sağlıklı olarak tanımlanması, vücudunun fizyolojik etkinliklerini sürdürebilmesi için gerek duyduğu doğal maddelerin dengeli olarak bulunmasına bağlı. Vücudun üretemediği, beslenme yoluyla temin edilebilen madde grupları elzem maddeler olarak isimlendiriliyor. Yağların yapısında, elzem yağ asitlerinden omega3 ve omega6, ayrıca omega9 bulunuyor. Vücut tarafından üretilebilmekle beraber omega9un en önemli kaynaklarının başında zeytinyağı geliyor.

Zeytinin soğuk pres tekniğiyle sıkılmasıyla elde edilen yağın sızma olarak bilindiğini belirten Zeybek, bu yöntemle çok az yağ çıktığını fakat kalitesinin yüksek olduğunu ifade ediyor. Sızma zeytinyağının, elzem yağ asitlerinin yanında E vitamini bakımından da zengin olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Zeybek, şunları söylüyor: "Yapısında bulunan ve yağın büyük bölümünü oluşturan mono doymamış yağ asitlerinin, sindirim kanalında kalın bağırsak kanseri oluşumunda rol oynadığı var sayılan safra asitlerinin üretimini azalttığı da bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Sızma yağları, yemeğin pişmesi sırasında değil, ocağın altı kapatıldıktan sonra ilave etmek ya da salatalarda, kahvaltıda kullanmak daha akılcı olur." Zeytinyağı nın kızartma yağı olmadığını hatırlatan Zeybek, Aynı yağı süzüp birkaç defa kullanmak ise sağlık açısından oldukça mahzurludur. Yanan yağda, yapı bozunmasına bağlı kanserojen maddelerin oluşma ihtimali yüksektir." diyor.

Naturale Gıda İthalat ve İhracat Ltd. Şti. © 2013
Tellikavak Mevkii Küme Evleri No:12 10400 Ayvalık, BALIKESİR
Tel: +90 (266) 3123020 Faks: +90 (266) 3125336 E-posta: info@naturale.com.tr